Undgå at få dine kartofler ødelagt af kondens
Varme for lang tid, kulde selv i kort tid, fugt og vand på knoldene, alt sammen faktorer, som hver for sig kan ødelægge selv de kvalitetsmæssige bedste kartofler
Varme for lang tid, kulde selv i kort tid, fugt og vand på knoldene, alt sammen faktorer, som hver for sig kan ødelægge selv de kvalitetsmæssige bedste kartofler
Basis for et godt resultat af sin lagring af kartofler lægges ved indlagringen.
Kartofler bør være tørre på overfladen senest 24 timer efter optagningen, som godt værn mod spredning af lagersygdomme.
Når kartoffelknoldene først én gang er blevet tørre på overfladen, skal de vedblive at være tørre, helt indtil de skal sættes i produktion eller anvendes.
Spørgsmål: ”Hvordan kan kartofler blive våde på overfladen, når det først er blevet tørre ?”
Her er der én faktor at have fokus på: Kondens på kartoflerne, og på hvordan man undgår den.
Kondens er frit vand.
Kondens opstår når varm fugtig luft møder en koldere flade, eller blot afkøles.
Tænk blot på vandflasken, som tages ud af køleskabet, en vandflaske på fx 5°C.
Efter 10 min i stuetemperatur på 23°C og 55% rel fugt, er der kondens udvendig på flasken !
Det samme sker med kartofler, når der indlagres kolde kartofler på et lager, som har højere temperatur end knoldene
Kondenspunkt temperaturen ved 16°C i kartoffellageret og forskellige relative luftfugtigheder.
16°C lagertemp | 60 % rel. fugt | 70% | 80 % | 90 % | 96 % |
Kondens temperatur | 8,4° | 10,6° | 12,6° | 14,3° | 15,4° |
Tabellen læses på følgende måde: Hvis temperaturen i lageret er 16°C og luftens rel. fugt er 80%, vil kartofler, som indsættes med lavere temperatur end 12,6°C danne kondens
Kondenspunkt temperaturer ved forskellige lagertemperaturer og 80% rel. luftfugtighed
Lagertemperatur, °C | Luftfugtighed | Kondens temperatur |
10° | 80 % Rel. fugt | 6,7° |
12° | 80 % | 8,7° |
14° | 80% | 10,7° |
16° | 80 % | 12,6° |
18° | 80 % | 14,6° |
20° | 80 % | 16,5° |
Når du skal sætte kolde kartofler ind på et lager med højere temperatur
Ventiler med rummets luft direkte på de nyindlagrede kartofler, og samtidig også hen ovenover dem. Ydermere må der samtidig ventileres luft på de kartofler, som befandt sig på lageret i forvejen og har lagertemperatur.
Dette gælder både i kasselagre og i løslagre. Brug ekstra, flytbare ventilatorer og ventiler med masser af luft, i 24 – 48 timer på de ”kolde”, nyindsatte kartofler.
Mål herefter knoldtemperaturen. Måske er det nødvendigt at ventilere i endnu flere timer.
Formålet er at udligne temperaturen i lageret, så alle kartofler får samme temperatur.
Vigtigste værktøjer i kartoffellagere:
Et lasertermometer, et termometer med spyd til at stikke i knoldene, og gerne et håndholdt hygrometer (luftfugtighedsmåler).
Mere information – forhør gerne.
Derudover kan vi henvise til hæftet ”Lagring af Kartofler”, der kan fås hos undertegnede som pdf-fil.
Gunnar Schmidt, Energi- og teknikrådgiver
Direkte +45 9999 2319
Mobil +45 2089 7800
E-mail: gus@byggeri-teknik.dk